Investeren in een betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk

Met onze stabiele en wijdvertakte vaste infrastructuur in Nederland behoort VodafoneZiggo tot de beste telecomaanbieders in Europa. Zo zijn we door techwebsite Tweakers in 2020 voor de tiende keer op rij uitgeroepen tot beste internetprovider van Nederland. Ook met onze mobiele infrastructuur behoren we tot de absolute top van Europa. Daar zijn we natuurlijk best trots op. Maar veel belangrijker vinden we het dat onze klanten tevreden over ons zijn. Dit meten we aan de hand van de NPS-scores die we opvragen bij onze klanten. Om te kunnen blijven voldoen aan de verwachtingen van onze klanten en om onze kwaliteitsstandaard hoog te houden, blijven we investeren in ons netwerk. We kijken hierbij niet alleen naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van ons netwerk, maar ook naar duurzamere oplossingen die bijvoorbeeld energie besparen om zo de impact van ons netwerk op het milieu te verminderen.

"Een stabiel en veilig netwerk vormt de basis van een goede digitale infrastructuur. Dit bereiken we door voortdurend te innoveren. Daarnaast versimpelen en digitaliseren we onze producten en processen. Met het klimaatneutrale GigaNet zijn we technologisch, en op het gebied van duurzaamheid, klaar voor de toekomst. Alles wat klanten willen, kan op onze netwerken. Nu en in de toekomst. 5G speelt daarin een belangrijke rol. Dankzij deze vijfde generatie netwerken kunnen stoplichten altijd op groen springen als ambulances op weg zijn naar een noodgeval, kan een arts betrouwbare zorg op afstand uitvoeren en worden precisielandbouw en dijkbewaking op afstand mogelijk."

Eben Albertyn
Executive Director Technology

GigaNet

Meer dan ooit is iedereen de hele dag verbonden. Met verschillende apparaten, nieuwe technologieën, games, content en met familie en vrienden. De behoefte om snel en betrouwbaar data te kunnen uitwisselen, neemt elk jaar sterk toe. Om tegemoet te komen aan deze ontwikkelingen is een snel, betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk nodig: GigaNet.

GigaNet is het krachtige netwerk van Vodafone en Ziggo. GigaNet biedt een infrastructuur die het mogelijk maakt om slimmer te werken, en om nieuwe diensten en toepassingen te ontwikkelen en te verbinden. GigaNet verbindt ook miljoenen Internet-of-Things-apparaten. Onze connecties maken het bijvoorbeeld mogelijk dat een drone met 5G-aansturing automatisch magazijnvoorraden telt. In de Connected Ambulance legt 5G een betrouwbare verbinding tussen een arts in het ziekenhuis en een ambulanceteam. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de stabiliteit en beschikbaarheid van dit netwerk gewaarborgd blijft. Dit doen we door voortdurend te investeren in innovatie, en door onze producten en processen te versimpelen en te digitaliseren

Vast netwerk

Om efficiënter te kunnen omgaan met data en bandbreedte, vervangen we in ons vaste netwerk verouderde systemen door nieuwe. We verruilden bijvoorbeeld verouderde zakelijke netwerken (Neon en Metro) voor nieuwe en energiezuinige netwerken (Carrier Ethernet). Medio 2021 zijn we volledig overgestapt op digitale televisie, met beter beeld en meer zenders voor onze klanten. Eind 2021 zal ook de overschakeling van analoge radio via de kabel naar volledig digitale radio via de kabel compleet zijn. Eind 2020 is 80% van de analoge televisie aansluitingen afgeschakeld. Gedurende 2020 hebben wij daarvoor in 13 technische regio's voor ruim 1,3 miljoen klanten het analoge televisiesignaal afgeschakeld. De ruimte op de kabel die hiermee beschikbaar komt, gebruiken we voor toekomstige diensten. We benutten die ruimte beter met DOCSIS 3.1. Deze technologie zorgt ervoor dat we onze datacentra efficiënter inzetten en sneller kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen in software en apparatuur.

 

Doelstelling 2021   

Resultaat 2020  

Resultaat 2019  

Resultaat 2018  

Afschakelen analoge TV aansluitingen

100%  

80% 

60%  

20% 

Mobiel netwerk

We vergroten de capaciteit van ons mobiele netwerk door nieuwe technieken als 5G te omarmen en oude af te schakelen. In februari 2020 schakelden we ons 3G-netwerk definitief uit om ruimte vrij te maken voor sneller en stabieler mobiel internet. Daarnaast bespaart het uitzetten van 3G energie. De bandbreedte die hiermee beschikbaar komt is onder meer bestemd voor de efficiëntere, snellere en stabielere 4G-frequenties. Intussen zetten we vol in op de toekomst van mobiel dataverkeer: 5G. Inmiddels hebben we landelijk 5G-netwerken en werken we in verschillende steden waaronder Groningen en Eindhoven samen met de wetenschap en industrie aan nieuwe innovatieve toepassingen.

Connected ambulance

Het project Connected Ambulance, dat in de 5G HUB Eindhoven plaatsvindt, ontving in 2020 de Computable Award Digitale Innovatie

Philips, de GGD Brabant-Zuidoost, Vodafone en het Catharina Ziekenhuis werken in dit project nauw samen. 5G maakt het mogelijk om meer data te versturen en door middel van 'network slicing' prioriteit te geven aan dataverkeer. Zo kan een betrouwbare verbinding gecreëerd worden tussen een arts in het ziekenhuis en een ambulanceteam. Bij de Connected Ambulance-pilot kijkt een arts mee naar echografiebeelden van een patiënt die nog onderweg is naar het ziekenhuis. De arts kan het ambulanceteam adviseren over het starten van de juiste behandeling op basis van de echobeelden die hij in real-time en hoge resolutie ziet. Tijdens medische spoedgevallen telt elke seconde en is het voor de patiënt van belang zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten.

Gigabitsnelheden

Inmiddels behaalt ons vast netwerk snelheden tot 1 gigabit per seconde. Dat is bijna het tienvoudige van de gemiddelde aansluiting in Nederland. Met deze nieuwe snelheid kunnen klanten vrijwel onbeperkt zeer hoge-resolutie 4K-films en televisieprogramma's bekijken, zeer grote bestanden downloaden en online in hoge resolutie gamen.

Na de start in 2019 zijn wij in 2020 doorgegaan met de gigabit-uitrol. In februari zijn we begonnen met het aanbieden van gigabitsnelheden aan onze klanten in regio Den Haag (waaronder Den Haag, Delft, Leidschendam, Voorburg, Wassenaar en Nootdorp). Half september volgde Rotterdam, inclusief Vlaardingen, Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland. Midden oktober kreeg heel Amsterdam (600.000 huishoudens) toegang tot 1 gigabit per seconde en vanaf eind oktober volgden er 11 steden tegelijk: Groningen, Apeldoorn, Almere, Zaanstad, Lelystad, Haarlem, Leeuwarden, Alkmaar, Purmerend, Weesp en Heerenveen (in totaal 650.000 huishoudens). Tijdens de laatste uitrol van 2020 werden in één klap 117 dorpen en steden, waaronder Arnhem, Nijmegen, Zoetermeer en Ede-Wageningen (bijna 700.000 huishoudens), voorzien van gigabitsnelheden.

Het totaal aantal vaste gigabit-aansluitingen op het GigaNet komt hiermee op circa drie miljoen. In 2021 moet circa 80% van ons verzorgingsgebied toegang hebben tot gigabitsnelheden en in de loop van 2022 zijn gigabitsnelheden in ons gehele verzorgingsgebied een feit.

 

Resultaat 2020

Resultaat 2019

Resultaat 2018

Dropped call rate (2G, 3G and 4G)) 

0,18%

0,20%

0,30%

Totale dataverbruik mobiel (in Terabyte) 

225,847 

153,978 

115,625 

Totale dataverbruik vast (in Exabyte) 

12,9 

9,1 

7,5 

Beschikbaarheid netwerk vast 

99,89%

99,83%

99,85%

Beschikbaarheid netwerk mobiel 

99,80%

99,97%

99,97%