Organisatiestructuur

VodafoneZiggo is een joint venture van de Nederlandse divisies van Vodafone Group en Liberty Global, respectievelijk Vodafone Nederland en Ziggo. De moedermaatschappijen zijn de aandeelhouders van VodafoneZiggo en hebben een gelijkwaardig belang van 50%.

Bestuur & directie

Het statutair bestuur van VodafoneZiggo bestaat uit de CEO en CFO, die worden benoemd door Vodafone Group en Liberty Global. Onze directie ziet toe op het dagelijkse management en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een langetermijnvisie en het formuleren van de bedrijfsstrategie. De directie bestaat uit de CEO, CFO en zeven directieleden die de volgende bedrijfsonderdelen vertegenwoordigen:

 • Strategy Insights & Integration

 • Consumer Business

 • Enterprise Business

 • Customer Operations

 • Technology

 • HR

 • External & Legal Affairs

 • Finance

De directie werkt nauw samen met het Senior Management Team (SMT). Dit is een groep van 65 ervaren directeuren en senior managers, verdeeld over de acht bovenstaande bedrijfsonderdelen. De directie en het SMT hebben de dagelijkse leiding over 7.450 interne en 3.000 externe medewerkers.

Samenstelling directie

Jeroen Hoencamp (M, 1966) – CEO (statutair bestuurder)
Jeroen Hoencamp is Chief Executive Officer (CEO) sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was hij CEO van Vodafone Nederland sinds september 2016. Van 2013 tot 2016 was Jeroen CEO van Vodafone in Groot-Brittannië en CEO van Vodafone in Ierland van 2010 tot 2012. Jeroen werkt sinds 1998 bij Vodafone en bekleedde binnen het bedrijf diverse senior directie posities. Eerder in zijn carrière vervulde hij diverse senior marketing- en sales-rollen bij Canon Southern Copy Machines, Inc. in de Verenigde Staten en Thorn EMI/Skala Home Electronics in Nederland. Jeroen is voormalig officier in het Korps Mariniers. Hij heeft een BBA-graad van de Universiteit Nyenrode en volgde een MBA aan de Universiteit van Georgia (VS).

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Bestuurslid VNO-NCW en lid Raad van Commissarissen PostNL.

Ritchy Drost (M, 1974) – CFO (statutair bestuurder)
Ritchy Drost is Chief Financial Officer (CFO) van VodafoneZiggo sinds de start op 1 januari 2017. Daarvoor was hij CFO bij Ziggo sinds 2015 en maakte deel uit van de directie. Ritchy is sinds 1999 werkzaam bij Liberty Global en vervulde verschillende rollen, waaronder die van CFO van de voormalige Europese divisie van Liberty en die van CFO van UPC Nederland. Na zijn studie bedrijfseconomie heeft Ritchy een aantal jaar bij het accountantskantoor Arthur Andersen gewerkt als auditor.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Lid Supervisory Board van NEMO Science Museum, bestuurslid/penningmeester bij Stichting Uitmarkt Amsterdam.

John van Vianen (M, 1969) – Enterprise Business
John van Vianen is Executive Director Zakelijke markt sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. John heeft meer dan twintig jaar ervaring in technologie, media en telecommunicatie. Hij bekleedde diverse leidinggevende functies voordat hij in 2009 werd benoemd tot CEO van iBasis in de Verenigde Staten. In 2011 werd John CEO van KPN Zakelijke Markt en lid van het Executive Committee van KPN. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd, specialiseerde zich in marketing aan de Universiteit van Tilburg en heeft een Master of Business Telecommunications aan de TU Delft afgerond. In 2014 voltooide hij het New Board Program aan de Universiteit Nyenrode.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Geen.

Marcel de Groot (M, 1967) – Consumer Business
Marcel de Groot is Executive Director Consumentenmarkt sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor werkte Marcel sinds 1 februari 2016 bij Vodafone Nederland als Director Consumentenmarkt. Hij was verantwoordelijk voor alle verkoop-, marketingcommunicatie- en marketingactiviteiten. Eerder bekleedde hij diverse marketingrollen bij Vodafone Nederland en was hij een aantal jaar Director Consumentenmarkt bij Vodafone Ierland. Voor zijn carrière bij Vodafone was hij Directeur Marketing bij Pon Automotive en had hij diverse senior marketing/sales-posities bij Nuon. Hij is zijn carrière gestart bij GlaxoSmithKline. Marcel studeerde Organisatie & Management aan de Universiteit van Amsterdam.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Geen.

Robin Clements (M, 1971) – Customer Operations
Robin Clements is Executive Director Customer Operations (COO) van VodafoneZiggo sinds 1 juni 2017. Daarvoor werkte Robin sinds 2013 bij Achmea, waar hij verantwoordelijk was voor marketing, sales en service in de particuliere en klein-zakelijke markt van Centraal Beheer en FBTO. Daarvoor werkte hij 15 jaar bij KPN in diverse operationele en commerciële rollen in de vaste en mobiele telefonie en internet-tak. Zijn laatste rol was die van Vice President of Customer Operations bij KPN Mobiel waar Robin verantwoordelijk was voor de servicestrategie en operations van de consumentenmerken. Robin studeerde Organisatie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam waar hij nog jaarlijks een gastcollege geeft over organisatieverandering.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Lid comité van aanbeveling Bevrijdingsfestival Utrecht, Lid cluster SLIM van Economic Board Utrecht.

Thomas Mulder (M, 1978) – HR
Thomas Mulder is Executive Director HR sinds juli 2018. Voordat hij in januari 2012 in dienst trad bij Vodafone, werkte hij bij Accenture waar hij HR-directeur voor de Benelux was. Binnen Vodafone was hij vanuit zijn HR-rol verantwoordelijk voor de acquisitie van Cable & Wireless Worldwide en de oprichting van Vodafone Group Enterprise. Eind 2013 verhuisde hij naar Duitsland om de acquisitie en integratie van Kabel Deutschland af te ronden. In 2015 kwam hij terug naar Vodafone Nederland om als HR Director het due diligence-proces bij Ziggo te leiden. Nadat de joint venture VodafoneZiggo officieel een feit was, werd hij in december 2016 benoemd tot HR Director van Vodafone Group Enterprise om in 2018 terug te keren naar VodafoneZiggo als Executive Director HR. Thomas heeft een Global Executive MBA behaald aan de Rotterdam School of Management.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Bestuurslid Werkgeversvereniging WeNB.

Eben Albertyn (M, 1975) – Technology
Eben Albertyn is Executive Director Technologie sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was Eben werkzaam bij Vodafone Nederland als Chief Technology Officer (CTO) sinds 1 oktober 2015, waar hij verantwoordelijk was voor het IT-landschap en het netwerk. Eben vervulde voor zijn komst naar Nederland meerdere technische rollen bij telecomproviders in Afrika. Zo was hij CTO bij MTN in Zuid-Afrika en Group CTO bij Airtel Afrika van 18 landen. Eben heeft aan de Rand Afrikaans University in Zuid-Afrika gestudeerd en heeft een MSc in Electronic and Telecoms Engineering.

Nationaliteit: Zuid-Afrikaans

Nevenfuncties: Geen.

Barbara de Ridder - Jongerden (V, 1975) – External & Legal Affairs
Barbara de Ridder-Jongerden is Executive Director External & Legal Affairs sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. Daarvoor was Barbara Director Corporate Affairs & Strategy bij Vodafone Nederland. Zij vervulde deze rol sinds 2014 en was in deze rol verantwoordelijk voor strategie, security, legal, regulatory en external affairs. Barbara is in 2012 begonnen bij Vodafone als hoofd Legal Affairs. Daarvoor werkte ze onder andere bij PwC, Corporate Express en Liberty Global. Barbara heeft zowel Nederlands Recht als Recht & Economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. 

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfuncties: Bestuurslid van RODAP (Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties), bestuurslid van GigaEurope, boardroom coach bij Talent naar de Top.

Robin Kroes (M, 1975) – Strategy, Insights & Integration
Robin Kroes is Executive Director Strategy, Insights & Integration sinds de start van VodafoneZiggo op 1 januari 2017. In deze rol is Robin verantwoordelijk voor Strategy, Corporate Development, Data & Advanced Insights, Content & Programming, en VodafoneZiggo’s sportzender Ziggo Sport. Daarnaast leidt Robin de digitale transformatie binnen het bedrijf. Daarvoor was Robin VP Strategie & Integratie bij het samengaan van UPC en Ziggo in 2014. Hij was o.a. verantwoordelijk voor marktstrategie, mergers & acquisitions en market intelligence, evenals het overzien van de integratie van UPC en Ziggo. Eerder was Robin VP Strategy & Corporate Development en lid van het Management Team bij UPC Nederland sinds maart 2012, waarbij hij naast strategie ook verantwoordelijk was voor Content en Product Management. Voor UPC vervulde Robin verschillende functies bij Chellomedia, waaronder VP Commercial, Operations en Corporate Development. Robin studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nationaliteit: Nederlands

Nevenfunctie(s): Lid Raad van Advies van het Kunstmuseum Den Haag.

Raad van commissarissen

De raad van commissarissen adviseert en houdt toezicht op het (statutair) bestuur. De raad van commissarissen bestaat uit acht leden:

 • Drie leden die zijn benoemd op voordracht van Liberty Global

 • Drie leden die zijn benoemd op voordracht van Vodafone Group

 • Twee onafhankelijke leden die zijn benoemd op voordracht van de voormalige ondernemersraden van Vodafone Nederland en Ziggo

Samenstelling raad van commissarissen

De raad van commissarissen bestaat uit de volgende leden (samenstelling op 31 december 2020):

Serpil Timuray (Voorzitter) (V, 1969, Turks) Aanstellingstermijn: 31-12-2018/31-12-2022
CEO Europe Cluster Vodafone Group

Manuel Kohnstamm (M, 1962, Nederlands) Aanstellingstermijn: 22-03-2019/22-03-2023
Senior Vice President & Chief Corporate Affairs Officer Liberty Global

Baptiest Coopmans (M, 1965, Nederlands) Aanstellingstermijn: 31-12-2016/31-12-2022
Chief Executive Officer UPC Switzerland

Charlie Bracken (M, 1966, Brits) Aanstellingstermijn: 31-12-2016/31-12-2022
Executive Vice President & Chief Financial Officer Liberty Global

Carmen Velthuis (V, 1974, Nederlands) Aanstellingstermijn: 31-12-2019/31-12-2023
Finance Director Europe Cluster Vodafone Group

John Otty (M, 1964, Brits) Aanstellingstermijn: 29-06-2018/29-06-2022
Group Financial Controller Vodafone Group

Huub Willems (M, 1944, Nederlands) Aanstellingstermijn: 31-12-2016/31-12-2022
Hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam

Carla Mahieu (V, 1959, Nederlands) Aanstellingstermijn: 22-05-2017/22-05-2021
Global Head Human Resources & Executive Vice President Aegon N.V.

De raad van commissarissen heeft twee commissies (samenstelling op 31 december 2020):

 • De Audit, Risk & Compliance Committee: Charlie Bracken (Voorzitter), Baptiest Coopmans, Carmen Velthuis en John Otty

 • De Remuneration & Nomination Committee: Serpil Timuray, John Otty, Manuel Kohnstamm (Voorzitter) en Charlie Bracken