Gastvoorwoord Ingrid Thijsen voorzitter VNO-NCW
‘Achtbaan’. Dat woord schiet me te binnen als ik denk aan het afgelopen coronajaar. Het jaar waarin ik halverwege aantrad als voorzitter van VNO-NCW. Wereldwijde economische onzekerheid, steunpakketten opzetten met het kabinet om gesloten sectoren door de crisis te trekken. Verstoorde handelsketens, reisverboden en ga zo maar door. Het kwam allemaal voorbij en het is helaas nog steeds niet ten einde. Voor veel van onze leden voltrekt zich nog steeds een sociaal drama.
Hoewel een pandemie al jaren in alle crisisdraaiboeken en rampscenario’s stond, hadden we er toch niet op gerekend. De SARS-uitbraak begin deze eeuw, de Mexicaanse griep, het sloeg ons altijd over! Dit keer waren er geen uitzonderingen. We waren allemaal aan de beurt; wereldwijd. Op twee dingen konden we daarbij trouwens afgelopen jaar massaal rekenen. En dat waren jullie netwerk en jullie diensten. Chapeau!
Jullie – met de collega’s van de andere grote operators – trokken ons land door de crisis. Dankzij jullie konden we met z’n miljoenen naar de persconferenties van Rutte en De Jonge kijken. Dankzij jullie bleken we massaal te kunnen thuiswerken en konden bedrijven overschakelen op digitale diensten. Dankzij jullie bleven we verbonden met elkaar via WhatsApp, Twitter, LinkedIn, Facebook en al die andere platformen waarmee 17 miljoen Nederlanders voornamelijk de contacten onderhouden met elkaar en met de rest van de wereld. Wat maakte me dat trots. Zeker als ik de ervaringen hoor van mijn collega-voorzitters uit sommige andere landen, waar die versnelde digitalisering meer voeten in de aarde had. Wij konden, mede dankzij jullie, rekenen op topbandbreedte en topdiensten.
Naast de crisis en alle consequenties ervan stond ons jaar vooral ook in het teken van het opstellen van een nieuwe koers. Een nieuwe koers voor ondernemend Nederland, waarin brede welvaart centraal is komen te staan, tezamen met een andere rolopvatting van het bedrijfsleven. Dat we daarin breed gesteund worden wist ik, maar als ik deze twee zaken zo terug zie keren in jullie Impact Report 2020 ben ik ‘stiekem’ best trots. Met de doelstelling om te komen tot een halvering van jullie impact op het milieu én het doel om twee miljoen mensen vooruit te helpen in de samenleving, zetten jullie twee mooie stippen op de (nabije) horizon. Hetzelfde geldt voor jullie bijdrage aan de gekozen Sustainable Development Goals en de manier waarop jullie deze inzichtelijk maken in dit verslag. Komende jaren zullen we als ondernemingen meer dan ooit moeten laten zien dat we die medeverantwoordelijkheid nemen. Jullie hebben daar een prachtig begin mee gemaakt, met deze manier van rapporteren.
We moeten namelijk als ondernemingen medeverantwoordelijkheid nemen voor zowel de technische als de sociale duurzaamheid van onze eigen bedrijfsprocessen én die van onze klanten en leveranciers. En we moeten daarbij meer dan ooit transparant zijn over de maatschappelijke impact van alles wat we doen. Die transparantie is essentieel voor een goede dialoog met en vertrouwen van de samenleving. Naast die noodzakelijke transparantie zullen we als georganiseerd bedrijfsleven trouwens ook medeverantwoordelijkheid moeten nemen voor de grote maatschappelijke vraagstukken waar ons land voor staat. Zoals in jullie veld bijvoorbeeld de achterblijvende digitale vaardigheden van veel Nederlanders. Individuele ondernemingen kunnen dat niet alleen. De overheid kan dat niet alleen. Maar met elkaar kunnen we bergen verzetten om mensen bij te scholen de komende jaren. Want dat is keihard nodig, vanwege de digitale revolutie die zich voltrekt en omdat slechts de helft van de Nederlandse beroepsbevolking nog maar echt digi-vaardig is.
Mooie voorbeelden in jullie verslag tonen hoe jullie medeverantwoordelijkheid nemen. Daarmee leggen jullie een prachtig fundament om met elkaar op door te bouwen. Van klimaat tot innovatie, op alle fronten spelen jullie -en jullie collega’s in de sector- met je producten en diensten een sleutelrol. Vanuit ons kan jullie sector daarbij de komende jaren onverminderd rekenen op stevige inspanningen die jullie helpen de digitale infrastructuur in ons land op een hoog peil te houden, bijvoorbeeld bij een snelle verdere uitrol van 5G, en voor extra (publieke) investeringen in artificial intelligence en digitalisering.
Ingrid Thijssen
Voorzitter VNO-NCW